Yeni bağış aracı olan NFT, Bitcoin’e benzer bir dijital varlık olan ve karşılıksız token anlamına gelen bir kripto sanatıdır. Bir NFT oluşturulduğunda veya satıldığında, sahipliği kanıtlamak için kullanılabilecek şekilde blok zinciri veri tabanına girişi olarak yazılır. Dijital dosyaların bir kopyasını oluşturmak kolay olsa da, varlığın sahtesini oluşturmak ve sahiplenmek mümkün değildir. Örnek vermek gerekirse sanki birisi Mona Lisa’nın fotoğrafını çekmiş gibi ki bu sadece bir kopyadır, çünkü yaratıcısı tarafından onaylanmamıştır ve orijinal eserin hiçbir değeri yoktur.
Bir NFT ve Bitcoin arasındaki en büyük fark, her NFT’nin bir sonrakinden farklı olmasıdır. Her Bitcoin başka bir Bitcoin ile bir şekilde takas edilebilirken, her NFT benzersizdir. Yeni bağış aracı olarak NFT kullanımı çok popüler bir hale gelmiş bulunmakta. NFT’ler ile fon yaratılabilir ve NFT kullanarak para toplanabilir.
NFT Nedir?
NFT’lere kripto koleksiyonları da denir ve ilk kez çok popüler bir oyun olan CryptoKitties oyununda kullanılmıştır. CryptoKitties oyunu NFT’ler için ilk büyük kullanım örneğiydi ve büyük bir başarı elde etti. Aslında oyun o kadar popülerdi ki, piyasaya çıktığında kripto para olan Ethereum ağını yavaşlattı. Oyun, dijital kedileri toplamayı ve yetiştirmeyi içerir, her kedi benzersizdir ve farklı bir kullanıcıya aittir. Oyun o kadar başarılı oldu ki, 40 milyon doların üzerinde işlemle sonuçlandı ve bir dizi taklitçiyi ortaya çıkardı.
NFT’lerin değeri piyasa tarafından belirlenir ve borsalarda işlem görebilir, aktarılabilir ve cüzdanlarda saklanabilir.
Yeni Bağış Aracı NFT
İlk olarak, bu bağış biçiminin temelini anlamak önemlidir. Bu büyük bağışları besleyen fonlar, bir NFT’nin veya değiştirilemez tokenin satışından elde edilir. Kopyalanamayan, değiştirilemeyen veya bölünemeyen bir şeyi tanımlayan benzersiz bir dijital tanımlayıcıdır. Özünde “belirteç”, değeri olan bir şey için genelleştirilmiş bir kelimedir. Bu ortamda, token genellikle kripto para veya kripto varlık ile birbirinin yerine kullanılır.
Özetle bir NFT, benzersiz ve ayırt edilebilir tanımlama kodlarına ve meta verilere sahip bir blok zinciri üzerindeki bir kripto varlıktır. Blok zinciri, eşler arası bir ağda birbirine bağlı birkaç bilgisayar arasında bitcoin veya başka bir kripto para biriminde yapılan işlemlerin kaydının tutulduğu bir sistemdir.
NFT’lerin şu anda piyasadaki en yaygın yinelemesi dijital sanattır. Bu varlıklar, varlığın kopyalanmasını önleyen ve mülkiyeti onaylayan halka açık bir blok zincirinde satın alınır ve saklanır. Bu teknolojinin kullanım durumları sonsuz olmakla birlikte, buradaki yazımızda yalnızca NFT’lerin bağış toplama amacıyla kullanımına odaklanacağız.
NFT’ler Nasıl Fon Yaratır?
NFT’lerin hayır işleri ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar için fon üretmesinin ve dağıtmasının iki ana yolu vardır. İlk yol, NFT’lerin bir kar için standart satışıdır ve bu ya bir NFT basıp satarak ya da mevcut bir varlığı satın alındığından daha fazla fiyata satacak şekilde NFT’ye çevrilerek yapılır. Satıcı daha sonra kazançlarını alır ve fonlarının tamamını veya bir kısmını bağışlamak için bir hayır kurumu seçer. Twitter‘ın kurucusu ve eski CEO’su Jack Dorsey, ilk tweet’ini bir NFT’ye dönüştürdü ve 2,9 milyon dolara sattı ve bunun tamamını GiveDirectly’ye bağışladı.
NFT’lerin fon yaratmasının ikinci yolu, belirli bir amaç için para toplamak amacıyla oluşturulan projelerdir. Son zamanlarda, Ellen DeGeneres, Dünya Merkez Mutfağı için para toplamak amacıyla bir NFT yarattı ve açık artırmaya çıkardı. Ek olarak, toplulukları veya kurucuları, misyonlarının temel taşı olarak hayırsever bağışları içeren NFT projeleri vardır. Dainty Dolphins, amacı bu nesli tükenmekte olan türler hakkında farkındalık yaratmak olan ve gelirin büyük bir kısmını topluluk tarafından seçilen hayır kurumlarına bağışlayan bir NFT projesidir.
Müşteriler NFT veya kripto alanına girmek istediğinde gördüğümüz yaygın bir soru, bu öğelerde nasıl bir değer olduğudur. Sık sık “Birisi dijital sanatın fotoğrafını çekemez mi?” diye sorulur. Teknik olarak, evet. Peki insanlar neden bu varlıklara bu kadar çok para harcıyor?
NFT’leri Kullanarak Para Toplama
NFT’lerin yarattığı değer için iki ana sınıflandırma vardır;
- Yenilik
- Fayda
Her ikisi de kar amacı gütmeyen sektörlerde kullanılabilir. Blok zinciri üzerine inşa edilen NFT’ler, tanım gereği türünün tek örneğidir. Sınırlı sayıda üretilen oyun kartlarını veya aksesuarları düşünün. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, değer odaklı farkındalık, sanat yaratarak ve tabi para artırarak NFT’leri bu şekilde kullanabilir.
Bir yenilik öğesi olarak NFT’ler, kurumsal yağmalamaya benzer bir şekilde kullanılabilir, örneğin, hayır amaçlı bir yürüyüş veya yarış için belirli bir miktar para toplamak için bir tişört yerine bir NFT’ye erişim sağlanması gibi. Kuruluşlar, bağımsız bir bağış toplama aracı olarak NFT sanatını da geliştirebilir. UNICEF, eğitim ve çocuklar için para ve farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler’deki 75. yıl dönümünü kutlamak için 1.000 NFT başlattı.
Kripto ve NFT Alanına Girmek İçin Önemli Hususlar
Kripto para biriminde ticaret ve yatırım yapmak yüksek düzeyde risk taşır. Hem NFT’ler hem de bunları satın almak için gereken kripto para örneğin ethereum gibi bunlar değişken varlıklardır ve Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) veya Securities Investor Protection Corporation korumalarına tabi değildir. Bu bilgiler finansal tavsiye olarak yorumlanmamalıdır.
Kripto para ayrıca yüksek enerji tüketimi nedeniyle çevre üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.
Siz NFT sektörü hakkında neler düşünüyorsunuz? Yakın gelecekte en iyi para kazanma seçeneklerinden biri olabilir mi? Fikirlerinizi benimle paylaşın